Από το σίριαλ του καλοκαιριού, βρέθηκε σχεδόν στα... αζήτητα τους πρώτους μήνες του (ημερολογιακά) φθινοπώρου. Δεν είναι κάτι καινούργιο για εκείνον. Ξεκινάει πάντα από τον πάγκο και απλά περιμένει την πρώτη φορά. Μετά, παίρνει τη φανέλα του βασικού και το περιβραχιόνιο του αρχηγού! Ο Γιάννης Γκούμας κόντεψε να ξεχαστεί, μετά από ένα καλοκαίρι που η ανανέωση ή μη του συμβολαίου του συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το Σάββατο ήταν η ημέρα του! Το πρωί συνέντευξη, το βράδυ γκολ και μετά ειλικρίνεια... «Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν έχουμε τύχη». Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει τον παρεμβατικό αρχηγό του Παναθηναϊκού.
«Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για μας και αυτή η ήττα θα μας κυνηγάει όλη τη χρονιά. Πρέπει να την ξεπεράσουμε και να κρατήσουμε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, αλλιώς θα πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή. Ο φίλαθλος που πληρώνει εισιτήριο έχει πάντα δίκιο. Αν, λοιπόν, νομίζουν ότι πρέπει να μας βρίσουν, ας μας βρίσουν. Γιατί, μήπως εμείς θέλουμε το κακό της ομάδας;». 21/3/2001 (μετά την ήττα στη Λεωφόρο από τον Ολυμπιακό για το κύπελλο).
«Δεν σταθήκαμε αντάξιοι των περιστάσεων του αγώνα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το θέλαμε πολύ το πρωτάθλημα, αλλά δεν σταματάμε εδώ». 11/5/2003 (μετά την ήττα στη Ριζούπολη)
«Σήμερα βουλώσαμε τα στόματα αρκετών που μας κατέκριναν τόσο καιρό». 8/5/2004 (μετά την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό).
«Του είπα ότι ο Θεός είναι μαύρος. Δεν παίξαμε καλά. Ήταν και δύσκολο το γήπεδο. Το ίδιο θα είναι και το παιχνίδι στον Πύργο, γιατί ο Πανηλειακός έχει ελπίδες». 16/5/2004 (μετά το διπλό στον Κορυδαλλό)
«Δεν ξέρω αν πήρε δίκαια ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα. Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι έκοψαν με δύο ανύπαρκτα οφσάιντ τον Ηρακλή. Θα τα δω στο βίντεο». 25/5/2005 (μετά το ΟΦΗ-Παναθηναϊκός)
«Εγώ έκανα αυτό που ήθελα, να μείνω στον Παναθηναϊκό. Αν έφευγα, θα ήταν σαν να έφευγα από το σπίτι μου. Είχα καλύτερη πρόταση από το εξωτερικό, αλλά με κράτησε στην ομάδα ο κόσμος, που με σταματούσε στο δρόμο και μού έλεγε να μείνω. Δεν είναι μόνο τα χρήματα, για μένα μετράει το συναίσθημα». 11/6/2005 (μετά την ανανέωση του συμβολαίου του)
«Ο Παναθηναϊκός πρέπει πάντα να πρωταγωνιστεί. Ο στόχος μας είναι η πρώτη θέση, η δεύτερη για μας είναι αποτυχία». 25/7/2005 (συνέντευξη στο Star)
«Μερικοί από εσάς επειδή δεν έχετε πρόσβαση στο ρεπορτάζ της ομάδας κάνετε πόλεμο στον Παναθηναϊκό και δημιουργείτε προβλήματα. Το παίζετε Παναθηναϊκάρες και παράλληλα σκάβετε το λάκκο της ομάδας. Αν γράψετε κάτι κακό για την ομάδα, θα βάλω στα στήθη μου μπροστά για να την προστατεύσω. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, θα πω ονόματα και συγκεκριμένα περιστατικά». 4/2/2006 (μετά το ματς ΠΑΟ-Λεβαδειακός)
«Χρωστάω στον Παναθηναϊκό γιατί με ανέδειξε. Αν δεν έπαιζα στον Παναθηναϊκό, δεν θα με ήξερε ούτε η μάνα μου. Αν δεν μου έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι, μπορεί και να σταματούσα. Θα περιμένω δύο χρόνια, όταν θα λήξει το συμβόλαιό μου και πιθανότατα θα κρεμάσω τα παπούτσια μου». 17/3/2006 (συνέντευξη στο PAO News)
«Πληρώσαμε τα λάθη του καλοκαιριού. Δεν δουλέψαμε όπως έπρεπε. Πρέπει να μπαλώσουμε κάποια πράγματα. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε». 23/10/2006 (μετά την ήττα από
την ΑΕΚ).
«Παίξαμε εκπληκτικό ποδόσφαιρο στο β` ημίχρονο. Βάσει της εμφάνισης έπρεπε να κερδίσουμε. Μόνο μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο. Το σκορ θα μπορούσε να ήταν 1-4 ή 1-5. Λόγω ατυχίας και επιπολαιότητας δεν πήραμε αυτό που έπρεπε. Πρέπει να προσέξουμε στην τελική προσπάθεια». 13/1/2008 (μετά την ισοπαλία στο Καραϊσκάκη).
«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τον κόσμο που τον απογοητεύσαμε. Δεν είχαμε καλή απόδοση. Αν έμπαινε η ευκαιρία του Σαλπιγγίδη θα ήταν διαφορετικό ματς. Βρεθήκαμε σε κακή βραδιά και χάσαμε 4-0». 17/1/2008 (μετά την ήττα στο Καραϊσκάκη και τον αποκλεισμό)
«Έγινε το καλύτερο για όλους. Έχω ξαναπεί πως ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό και έτσι θα γίνει. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας για τον τρόπο που με αντιμετώπισε. Μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι ένα με τον Παναθηναϊκό και θα συνεχίσω να δίνω τα πάντα για την επιτυχία του». 30/6/2008 (μετά την ανανέωση του συμβολαίου του).
«Πράγματι, και είμαι πολύ χαρούμενος. Ήθελα να μείνω στην ομάδα που άρχισα την καριέρα μου και ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά, στην ομάδα που αγάπησα. Υπέγραψα για άλλα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος. Ευελπιστώ να παίξω και στο νέο μας γήπεδο στον Βοτανικό και μετά να κρεμάσω τα παπούτσια μου. Θα είναι ό,τι καλύτερο για εμένα να κλείσω με αυτόν τον τρόπο την ποδοσφαιρική μου καριέρα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Στόχος μας λοιπόν είναι το πρωτάθλημα. Οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία». 15/7/2008 (στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού).
«Είναι παραμύθια τα περί προσωπικότητας των παικτών του Ολυμπιακού. Δηλαδή αν έμπαινε γκολ στο δοκάρι θα ήταν θέμα προσωπικότητας; Έκανα ένα σουτ και πήγε δοκάρι. Για μερικά εκατοστά θα ήταν γκολ. Δηλαδή τι ρόλο παίζει η προσωπικότητα, δεν κατάλαβα. Εμένα δεν μου λένε κάτι όλα αυτά. Ότι ο Ολυμπιακός έχει παίκτες με προσωπικότητα και ο ΠΑΟ δεν έχει. Στα ντέρμπι ο ΠΑΟ έχει παίκτες με προσωπικότητα; Εκεί δεν είναι κρίσιμα τα παιχνίδια; Πώς γίνεται αυτή η μετάλλαξη; Ίσως κάποια παιχνίδια νομίζουμε πως θα τα πάρουμε γιατί είμαστε ο ΠΑΟ, ίσως αυτό είναι το λάθος μας. Έτσι και με την ΑΕΚ. Εμείς είχαμε μπει στους ομίλους και νομίζαμε ότι θα περάσουμε ένα εύκολο απόγευμα μόνο και μόνο επειδή περάσαμε στους ομίλους. Πρέπει να μπαίνουμε μέσα σε κάθε παιχνίδι με τη νοοτροπία ότι αν δεν προσπαθήσεις και δεν δουλέψεις μέσα στο γήπεδο δεν θα κερδίσεις τίποτα, κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα. Σίγουρα ήταν λάθος το πέναλτι, αλλά δεν φταίει η διαιτησία που δεν κερδίσαμε». 13/9/2008 (σε συνέντευξή του στο Active)
«Ο αντίπαλος έπαιξε επιθετικά έχασε ευκαιρίες και δικαιούται κάποιο γκολ. Εμείς πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας λειτουργία. Αν παίζαμε με κάποια καλύτερης ομάδα αυτές οι ευκαιρίες θα είχαν γίνει σίγουρα γκολ. Την Tρίτη αν είμαστε το ίδιο ανοιχτοί δεν θα έχουμε καμία τύχη. Πρέπει να είμαστε πολύ σφικτοί. Η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση και στο κέντρο και στην άμυνα σφικτοί ειδάλλως θα έχουμε πολλά προβλήματα. Κόντρα σε παρόμοιες ομάδες ο Παναθηναϊκός έχει πάρει αποτελέσματα, πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί γιατί το λάθος κανείς το πληρώνει». 13/9/2008 (μετά το ματς με τον Πανθρακικό).
Μαριάννα Αξιοπούλου