"Είναι αλήθεια ότι όταν έφυγα από την Ελλάδα είχα πει ότι όσο θα είμαι εγώ στον Παναθηναϊκό ο Αγκάμεζ δεν πρόκειται να παίξει στην ομάδα", ήταν τα λόγια του Χαβιέ Βέμπερ, προπονητή του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2006. Αν άκουγε σήμερα κάποιος τον αργεντίνο τεχνικό να... ξεστομίζει τα ίδια λόγια, σίγουρα θα τον περνούσε για τρελό. Μετά από έξι χρόνια στην Ελλάδα, ο Λίμπερμαν Αγκάμεζ απέδειξε όχι μόνο ότι αξίζει, αλλά ότι αναδεικνύεται σιγά σιγά σε έναν από τους κορυφαίους διαγώνιους στον κόσμο.
Δύσκολο το ξεκίνημα
Το ταλέντο του 19χρονου, όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Νίκαιας, Λίμπερμαν Αγκάμεζ, ήταν αδιαμφισβήτητο. Οι αντικειμενικές συνθήκες όμως εμπόδισαν τον κολομβιανό άσο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μόνος του, σε μια χώρα πολύ διαφορετική από τη δική του, χωρίς την παραμικρή γνώση αγγλικών (για ελληνικά ούτε λόγος!) και χωρίς κανέναν δικό του άνθρωπο κοντά. "Στην αρχή, όντως τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Δεν μιλούσα τη γλώσσα, δεν ήξερα τις συνήθειες των ανθρώπων εδώ. Δεν κρύβω ότι τα πράγματα κάθε μέρα γινόντουσαν και πιο δύσκολα", ήταν τα λόγια του Αγκάμεζ για την πρώτη του εμπειρία στην Ελλάδα.
Κεφάλαιο ο Αρσενιάδης
Στη συνέχεια όμως βρέθηκε στο δρόμο του ο τότε τεχνικός του Παγκρατίου, Κώστας Αρσενιάδης, με τον οποίο ακόμη και τώρα διατηρούν μια σχέση πατέρα-γιού. "Ηταν μια πολύ σημαντική χρονιά για μένα. Προπονητής τότε στην ομάδα ήταν ο Αρσενιάδης, ο οποίος ασχολήθηκε αρκετά μαζί μου και με βοήθησε. Αυτός πιστεύω ότι ήταν και ο λόγος που εκείνη την χρονιά ήμουν πάρα πολύ καλός", τα λόγια του Λίμπε για την ανοδική πορεία που άρχισε να παίρνει, όταν μετακόμισε από τη Νίκαια στο Παγκράτι, το 2006.
"Φριχτή η πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό"
Η τιθάσευση του χαρακτήρα του, αλλά κυρίως του τρόπου παιχνιδιού του, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς παιχνίδι το παιχνίδι, ήταν τα στοιχεία που έκαναν τον Παναθηναϊκό να στρέψει το ενδιαφέρον του στον παίκτη. Το 2007 ο κολομβιανός διαγώνιος φοράει την πράσινη φανέλα... και απογειώνεται. Η πρώτη χρονιά βέβαια είναι από αυτές που ο Λίμπε δεν θέλει να θυμάται, αφού όπως λέει... "Η πρώτη μου χρονιά στον Παναθηναϊκό δεν ήταν καλή, επειδή δεν έπαιζα. Μου αρέσει να παίζω και αφού δεν το έκανα αυτό, δεν ένιωθα καλά. Είχαμε τότε και έναν προπονητή που δεν πρόσεχε όλους τους παίκτες (σ.σ Βέμπερ). Η κατάσταση ήταν φρικτή για μένα".
Η ανοδική πορεία
Τα πράγματα άρχισαν σιγά σιγά να φτιάχνουν την επόμενη χρονιά, όταν το τριφύλλι ανέλαβε ο Μάουρο Μπερούτο και οδήγησε την ομάδα μέχρι τα τελικά του πρωταθλήματος (όπου έχασε τον τίτλο από τον Ηρακλή). Από το 2008 μέχρι και φέτος η απόδοσή του πήρε την ανιούσα, με αποκορύφωμα τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και τους τελικούς του πρωταθλήματος, όπου σημειώνοντας συνολικά 103 πόντους ήταν από τους κορυφαίους του Παναθηναϊκού.
Η αποχώρηση από το τριφύλλι
Πλέον είναι ένας από τους πιο δυνατούς, πιο αποφασιστικούς και σίγουρα πιο πολλά υποσχόμενους διαγώνιους στον κόσμο, με το μέλλον να ανοίγεται λαμπρό μπροστά του. Η πρόταση για μειωμένες αποδοχές του Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως τα οικονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα στον Ερασιτέχνη οδήγησαν τον Αγκάμεζ στην αποχώρηση, μετά από τέσσερα χρόνια στο τριφύλλι, χρόνια γεμάτα αγάπη, συγκινήσεις, τίτλους και αξέχαστες εμπειρίες, ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Η υπόσχεση
Οι σχέσεις του άλλωστε με τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό, αλλά και τον προπονητή του Στέλιο Καζάζη είναι εξαιρετικές, όπως αναφέρει και ο ίδιος στην... αποχαιρετιστήρια επιστολή του. Η αγάπη του Λίμπε στον Παναθηναϊκό αποδεικνύεται και στη δήλωση-υπόσχεση περί επιστροφής του στην ομάδα... "Εύχομαι και ελπίζω να γυρίσει στον Παναθηναϊκό, γιατί τον χρειάζεται το Ελληνικό βόλεϊ και του υπόσχομαι ότι από την στιγμή που θα αλλάξει η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο LIBE θα είναι έτοιμος να γυρίσει στον Παναθηναϊκό που ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε σαν αθλητής και άνθρωπος...".
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=66453#ixzz0puTaBGjZ