Η έλευση του στην Παιανία, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα. Απο τις πρώτες κιόλας μέρες του όμως και πολύ περισσότερο στην Αυστρία, κατάφερε να τους κερδίσει όλους. Ακόμη και τον Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για χάρη του. Ο Αντώνης Κέζος στην πρώτη του συνέντευξη ως γυμναστής του Παναθηναϊκού παρουσιάστηκε σίγουρος οτι οι “πράσινοι” θα είναι απολύτως έτοιμοι για την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεών τους.
- Τελείωσε η προετοιμασία στην Αυστρία. Πώς εξελίχθηκε;
«Ξεκινήσαμε από την Παιανία για δύο εβδομάδες. Συνεχίσαμε στην Αυστρία, όπου ήρθαν και οι διεθνείς. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη διάθεση και επαγγελματισμό, όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και στο ξενοδοχείο, την ώρα του φαγητού, στην αποκατάστασή τους, σε όλα. Είναι άψογοι επαγγελματίες».
- Σε τι επίπεδο τους βρήκες μετά τις διακοπές;
«Όταν λέμε φυσική κατάσταση εννοούμε την αντοχή, την ταχύτητα, τη δύναμη κ.ο.κ. Σε αρκετά σημεία ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο, σε κάποια άλλα ήθελαν λίγο βελτίωση. Και τέλεια να βρούμε κάποιους ποδοσφαιριστές πάντα υπάρχουν επίπεδα βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Γενικά ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και νομίζω ότι βελτιώθηκαν με την προετοιμασία τριών εβδομάδων».
- Σε ποιους τομείς δουλέψατε κυρίως;
«Στην Αθήνα δουλέψαμε περισσότερο στη βασική αντοχή. Στην Αυστρία περισσότερο βάλαμε στοιχεία δύναμης, ισορροπίας. Ο προπονητής δούλεψε πάρα πολύ στις ασκήσεις με μπάλα, οι οποίες περιέχουν πολύ και φυσική κατάσταση, τεχνική και τακτική. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να περιλαμβάνονται όλα αυτά. Οι ποδοσφαιριστές βοηθήθηκαν από αυτό για να προσαρμοστούν πιο γρήγορα αλλά και να αυξήσουν το βαθμό ετοιμότητάς τους».
- Οι ασκήσεις ήταν περισσότερο για ενδυνάμωση, ταχύτητα ή αλλαγή ρυθμού;
«Περισσότερο ενδυνάμωση του κορμού γιατί είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Οι κοιλιακοί και όλα τα σημεία του κορμού πρέπει να είναι δυνατά σαν τον κορμό ενός δέντρου για να κρατήσει τις επιβαρύνσεις. Αυτό το κεφάλαιο θέλω να πιστεύω ότι έχει δουλευτεί καλά. Όταν θα γυρίσουμε από την Αμερική τότε θα αρχίσουν οι μεγάλες εντάσεις για να φορμάρουμε την ομάδα για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων».
- Είναι η πρώτη σου σεζόν στον Παναθηναϊκό. Μέσα από την εμπειρία σου και τις μετρήσεις που έχεις δει ποιοι ποδοσφαιριστές σε εντυπωσίασαν στον τομέα της φυσικής κατάστασης;
«Υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος είναι εκρηκτικός τύπος. Αυτό μου έκανε εντύπωση. Υπάρχουν άλλοι που είναι περισσότερο υψηλής αντοχής, όπως είναι ο Βύντρα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτά που υπάρχουν δηλαδή την ταχύτητα του εκρηκτικού ποδοσφαιριστή αλλά να βελτιώσουμε και τις αδυναμίες. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μιλήσω συγκεκριμένα για παίκτες. Ο καθένας έχει δουλέψει για το σώμα του πάρα πολύ καλά».
- Εννοείς πριν ξεκινήσει η προετοιμασία;
«Και εκεί έδειξαν επαγγελματισμό αλλά και κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων δούλεψαν πάρα πολύ καλά».
- Σε ποιους τομείς βρήκες την ομάδα πολύ καλή και σε ποιους να θέλει βελτίωση;
«Τώρα θα αρχίσουμε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ένας και τι ο άλλος γυμναστής… Η αντοχή ήταν σε καλό επίπεδο αλλά υπάρχουν άλλα που θέλουν ακόμα λίγο βελτίωση, για παράδειγμα στη δύναμη. Γενικά το επίπεδο είναι πολύ καλό. Είναι πολύ καλοί οργανισμοί οι ποδοσφαιριστές. Εχουν καλό επαγγελματισμό, δούλευαν και καλά, οπότε η εικόνα τους είναι καλή».
- Πέρυσι η ομάδα είχε διάρκεια απλά υπήρχαν κάποια κομμάτια που λέγονταν ότι δεν είχαν δουλευτεί όπως η αλλαγή ρυθμού, η εκρηκτικότητα. Δουλέψατε πάνω σε αυτά;
«Κάθε ένας στη δουλειά του έχει δικό του τρόπο και πιστεύω σε αυτό που κάνει. Είναι σεβαστός ο τρόπος δουλειάς του καθενός. Τώρα εκρηκτικότητα, αντοχή και όλα αυτά είναι φυσική κατάσταση. Αρα αφού η φυσική κατάσταση, η δύναμη, η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, η αλλαγή ρυθμού είναι μέσα στο παιχνίδι, θα προσπαθήσουμε να τα δουλέψουμε. Θέλω να πιστεύω ότι δουλεύτηκαν και πέρυσι αυτά».
- Στον τομέα της φυσικής κατάστασης πότε θεωρείς ότι η ομάδα θα είναι 100% έτοιμη;
«Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι».
- Τώρα σε τι επίπεδο είναι; Ακούγαμε τις προηγούμενες μέρες για 70-80%...
«Ναι, είναι μέχρι εκεί γιατί πρέπει να χτιστεί μια βάση για να κάνουμε τις επιβαρύνσεις όταν θα γυρίσουμε από την Αμερική. Δεν μπορείς από το 0% να πας στο 100%. Πρέπει να πας προοδευτικά. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα στον Παναθηναϊκό σε όλους τους τομείς, από τα παιδιά, τον τεχνικό διευθυντή, τον προπονητή. Με κάνουν να αισθάνομαι ωραία εδώ. Είναι τόσο απλοί άνθρωποι που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και με έκαναν να νιώσω άνετα ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη συνεργασία μας και τη συνύπαρξη όλες αυτές τις μέρες».
- Πριν έρθεις στον Παναθηναϊκό, δίστασες καθόλου;
«Είναι η τέταρτη φορά που έγινε κουβέντα για να έρθω στον Παναθηναϊκό. Η πρώτη ήταν επί εποχής Ζάετς το 2004 πριν πάω στην ΑΕΚ. Τις άλλες φορές δεν έγινε. Στην ΑΕΚ μου συμπεριφέρθηκαν πολύ όμορφα. Τους αγαπάω και με αγαπούν. Ημουν επτά χρόνια εκεί. Είχα πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τον κόσμο, τους παίκτες, τους προπονητές που πέρασαν. Είναι ένα μέρος της ζωής μου. Πήρα μια απόφαση να έρθω στον Παναθηναϊκό και μου άνοιξαν νέοι ορίζοντες. Νέοι άνθρωποι να συνεργαστείς, νέες ιδέες, παίζεις Τσάμπιονς Λιγκ, έχεις πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα για μένα. Μου αρέσει η ένταση και η πίεση, όχι η χαλαρότητα. Εάν δεν είσαι έτσι, δεν έχεις θέση σε μια μεγάλη ομάδα».
- Με τον προπονητή κάνετε προεργασία κάθε μέρα;
(χαμόγελο) «Μας έχει τρελάνει. Ολη μέρα meeting έχουμε. Κάθε προπόνηση σχεδιάζεται, μιάμιση με δύο ώρες. Είναι σχολαστικός ο κ. Νιόπλιας και καλά κάνει γιατί όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα πρέπει να το κάνεις αυτό. Γενικά όλο το τιμ με δέχτηκε πάρα πολύ καλά, υπάρχει μια άψογη συνεργασία και τους ευχαριστώ γι’ αυτό».
- Οι ασκήσεις με τα τρίγωνα που σχηματίζατε για να γίνουν πάσες είναι κάτι που βάζεις πάντα στο πρόγραμμα;
«Αυτό πάντα το δούλευα γιατί πιστεύω ότι πλέον στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν γυμναστές. Μπορεί να με παρεξηγήσουν μερικοί αλλά ο γυμναστής πλέον είναι trainer. Ο,τι απαιτεί ο αγώνας πρέπει να υπάρχει στην προπόνηση. Δεν μπορείς να τρέχεις γύρω – γύρω και να λες ότι γυμνάζομαι ποδοσφαιρικά. Εχει πεθάνει πια αυτό. Αυτό με τις πάσες βοηθάει στη συγκέντρωση, την τεχνική, την τακτική, τη φυσική κατάσταση».
- Πώς αισθάνεσαι ακούγοντας τους δύο σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού, τον Σισέ και τον Γκοβού να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά σου;
«Οταν μιλούν τέτοιοι σταρ με καλά λόγια για σένα, αισθάνεσαι όμορφα. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι φανταστικά παιδιά και οι δύο. Δεν περίμενα από τον Σισέ να είναι τόσο απλός άνθρωπος, να κάνει πλάκα, να είναι σοβαρός στην προπόνηση και άψογος επαγγελματίας. Είναι εξαίρετοι και οι δύο. Τους έχω γνωρίσει τον τελευταίο καιρό».
Συντάκτης: Νικόλας Βασιλαράς
leoforos.gr