Ζιλμπέρτο: Ενας εργάτης ηγέτηςΘοδωρής Ρούσσος | 26/4/2010 12:25:11 μμO Τζιμπρίλ Σισέ ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, ο Σεμπάστιαν Λέτο ο άνθρωπος που χάρισε το Κύπελλο στο τριφύλλι, αλλά όλο το μυαλό της ομάδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο αυτούς τους μήνες, μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ, ήταν ένας βραζιλιάνος. Οχι όποιος κι όποιος... Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.
"Ημασταν μια φτωχή οικογένεια και έπρεπε να δουλέψω σκληρά. Γι` αυτό το λόγο, όταν ήμουν παιδί, έπρεπε να δουλέψω ως εργάτης σε εργοστάσιο. Ωστόσο, είμαι ευχαριστημένος που είχα αυτό το σκληρό ξεκίνημα στη ζωή μου γιατί ταυτίστηκα με ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν τόσο τυχεροί στη ζωή τους"
Ο άνθρωπος που ξεκίνησε αργά το ποδόσφαιρο, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά του. Ακόμα κι όταν στα 17 του βρέθηκε να αγωνίζεται στην Αμέρικα Μινέιρο, έπρεπε να γυρίσει άμεσα στην γεννέτειρα του, Λαγκόα ντα Πράτα (200 χλμ. από το Μπέλο Οριζόντε), ώστε να βρίσκεται στο πλευρό των δικών του ανθρώπων.
Ο πατέρας του ήταν σιδηρουργός και είχε χτίσει ο ίδιος ένα μικρό σπίτι την Λουσιάνα, ενώ η μητέρα του είχε αναλάβει το μεγάλωμα του Ζιλμπέρτο και των τριών αδελφών του (κορίτσια και τα τρία).
Για δύο χρόνια δούλευε σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε γλυκά! Καραμέλες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Έπρεπε να βγάλει χρήματα (ο μισθός του ήταν 50 δολάρια!), καθώς οι πρώτες ανάγκες ήταν μεγάλες και δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει αυτό που αγαπούσε. Δεν το ξέχασε όμως. Στο διάστημα που εργαζόταν, διατηρούσε τη φόρμα του παίζοντας μπάλα με ξαδέλφια, φίλους ή με την ομάδα του εργοστασίου!
Το ποδόσφαιρο ήταν η διέξοδός του από τα ναρκωτικά και τη βία, που κυριαρχούσαν στις φαβέλες της Βραζιλίας.
"Ημασταν μια φτωχή οικογένεια και έπρεπε να δουλέψω σκληρά. Γι` αυτό το λόγο, όταν ήμουν παιδί, έπρεπε να δουλέψω ως εργάτης σε εργοστάσιο. Ωστόσο, είμαι ευχαριστημένος που είχα αυτό το σκληρό ξεκίνημα στη ζωή μου γιατί ταυτίστηκα με ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν τόσο τυχεροί στη ζωή τους", δηλώνει ο ίδιος.
Στα 19 τού ξαναδόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στα γήπεδα και πάλι ως ποδοσφαιριστής της Αμέρικα και κάπου εκεί όλα πήραν το δρόμο τους...
Ο Αόρατος τοίχος, όπως είναι το προσωνύμιό του, εκτός από το γεμάτο τίτλους και προσωπικές διακρίσεις παρελθόν και παρόν του, δραστηριοποιείται και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Είναι ο ιδρυτής του Street League στη Βρετανία. Μια φιλανθρωπική οργάνωση που διοργανώνει ποδοσφαιρικούς αγώνες για τους άστεγους, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Τον Ιούνιο του 2003, ο Ζιλμπέρτο ταξίδεψε στη Βραζιλία για περιοδεία, με 17 παίκτες από το Street League. Η εκδρομή περιελάμβανε επίσκεψη στο σπίτι του (!), την πόλη Λαγκόα ντα Πράτα, όπου γεννήθηκε και παιχνίδια με τοπικές ομάδες της πόλης στο Μαρακανά.
Είναι λάτρης της μουσικής (βραζιλιάνος άλλωστε) και στον ελεύθερό του χρόνο παίζει μαντολίνο (!) και κιθάρα. Μάλιστα, όταν πρωτοπήγε στην Αγγλία ξεκίνησε τα μαθήματα μαντολίνου και όταν έγινε άριστος, έπαιζε μπροστά στο κοινό ενός τοπικού μπαρ στο St. Albans!
Αδαμάντινος χαρακτήρας και πάντα γλυκομίλητος, εντυπωσιάζει με τον τρόπο που αναφέρεται στη δουλειά του μέσα στον αγωνιστικό χώρο: "Είμαι χαμάλης και αυτό αρέσει σε πολλούς προπονητές. Το ποδόσφαιρο είναι απλή υπόθεση".
Αυτό έκανε και στον Παναθηναϊκό και δηλώνει ξετρελαμένος με τις στιγμές αποθέωσης που ζει στην Ελλάδα. Από φίλους και αντιπάλους.
Οσο εύκολα μπορεί να χωνέψει το... greek souvlaki, άλλο τόσο δυσκολεύεται με την ελληνική γλώσσα. "Είναι περίπλοκα. Δεν τολμώ καν να πω λέξη και αφήνω τα παιδιά μου. Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι εδώ μιλούν αγγλικά κι έτσι συνεννοούμαι".
Ο Ζιλμπέρτο, ο οποίος ξεχωρίζει από το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα τον νεαρό Κάιο της Μποταφόνγκο, δεν μασάει τα λόγια του.
Αν και υπήρξε επί σειρά ετών παίκτης της Αρσεναλ, χαρακτηρίζει κορυφαίο προπονητή στον κόσμο τον Αλεξ Φέργκιουσον και παρότι βραζιλιάνος υποκλίνεται στον... αργεντινό Μέσι: "Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή".
Φέτος γιορτάζει την κατάκτηση του νταμπλ με τον Παναθηναϊκό και προσεύχεται στο Θεό για το μεγάλο βραζιλιάνικο γλέντι το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.
apo sport.gr
ζιλμπερτο σιιιλβαααααααα