22 Ιουλ. 2010 | 22:16
* Η σημερινή ημέρα είναι για τον Παναθηναϊκό η αντίστοιχη της περυσινής, όταν ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει τον Μέλμπεργκ και ο Ενχελάαρ είχε πει «όχι», παρά την αρχική συμφωνία του με τους Πράσινους. Διότι συνέβη ακριβώς αυτό που ήθελε να αποφύγει η νέα διοίκηση. Την σύγκριση με τις μεταγραφές (και τα χρήματα) του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να την αποφύγει δεδομένου ότι οι διαλυμένοι Ερυθρόλευκοι έψαχναν έξι βασικούς και ο Μαρινάκης έχει μπει φορτσάτος και με άφθονο ρευστό.
* Αυτό που ήθελαν να αποφύγουν είναι το «κάζο» στην «στοιχειωμένη» υπόθεση του κεντρικού αμυντικού και το κακό για τον Παναθηναϊκό timing ενός «ναυαγίου» ταυτόχρονα με την υλοποίηση μιας σπουδαίας μεταγραφής για τον Ολυμπιακό. Μα... έσπασε ο μεταγραφικός διάβολος το ποδάρι του και αυτό συνέβη με την οριστική παραμονή του Κρις στην Λυών και την άφιξη του Ριέρα στην Ελλάδα (αντιτίθεμαι σε πάσης φύσεως συμπλεγματικά του στυλ «σιγά τον παίκτη», σαν τα χαζά περυσινά και προπέρσινα σχολιάκια κάποιων φίλων του Ολυμπιακού για τον «γέρο» Ζιλμπέρτο και τον «σακατεμένο» Σισέ)...
* Για να σοβαρευτούμε: πέραν της χρονικής σύμπτωσης, ουδείς μεταγραφικός διάβολος υπάρχει. Αυτό που υπάρχει ή δεν υπάρχει είναι το χρήμα και η διαπραγματευτική ικανότητα. Και επειδή, απ’ ότι μαθαίνω, ο Γόντικας, δεδομένου του μπάτζετ που είχε στα χέρια του, το πήγε όσο καλύτερα μπορούσε το θέμα με τους Γάλλους, αυτές είναι κατά τη γνώμη μου οι άμεσες συνέπειες από την ουσιαστική διάλυση της πολυμετοχικότητας με την έννοια με την οποία την καταγράψαμε στον «σκληρό δίσκο» μας πριν από δύο καλοκαίρια. Αυτές που φαίνονται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες στην περίπτωση του «Killer».
* Τον Μπορντόν, ο οποίος αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Νιόπλια, θα μπορούσε να τον είχε αποκτήσει ο Παναθηναϊκός αν του έδινε 500.000 περισσότερα ετησίως. Ιδια είναι η διαφορά και με τον Γκαλάς. Με τον Κρις ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε καλύτερο δρόμο, αλλά η προσφορά του δεν ήταν τέτοια που θα ωθούσε τον αρχηγό της Λυών στην «με κλειστά μάτια» μεταγραφή του στο Τριφύλλι, παρά τα τηλεφωνήματα από τον Γκοβού.
* Τώρα λοιπόν, σ’ αυτές τις 1-2 επόμενες ημέρες, η ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί (όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις) για τη διοίκηση. Όχι μόνο διότι ο “killer” έχει… στοιχειώσει, αλλά και διότι ο Ολυμπιακός δίνει χρήμα που παραπέμπει σε… αληθινά πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Αυτή την ακαταμάχητα γοητευτική αίσθηση του… large, του ισχυρού, του «μεγάλου», του «τα έχουμε πολλά και τα δίνουμε για την ομάδα» που ένιωσε ο φίλος του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά τα δυο τελευταία χρόνια μετά από την περίοδο 1984-1986 (όταν είχε σαρώσει τα πάντα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στο μεταγραφικό πεδίο), δεν θα την ξαναβρεί εύκολα.
* Σ’ αυτή τη large διετία πετάχτηκε άσκοπα μπόλικο χρήμα σε μεταγραφές δίχως αντίκρισμα, αλλά αυτό το αίσθημα του «ισχυρού», του «πιο πλούσιου» ανέβαζε στα ύψη το ηθικό του Πράσινου οπαδού. Και αν αυτό το χρήμα είχε αξιοποιηθεί πιο ορθολογικά, ο Παναθηναϊκός θα είχε χτίσει ομάδα πενταετίας, όχι διετίας. Mα αυτά είναι προπέρσινα (ξινά) και περυσινά (γλυκά) σταφύλια…
* Τώρα η διοίκηση που έχει επιλεγεί από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη καλείται να περάσει τον πρώτο μεγάλο σκόπελό της. Την επιβάρυνση του κλίματος από το σημερινό «Ριέρα – Κρις». Ο πήχης είναι ψηλά μετά από Μαρτσένα, Μπορντόν, Γκαλάς, Κρις. Γι΄ αυτό, πιθανότατα θα χρειαστεί το χέρι να μπει πιο βαθιά στην τσέπη. Εκτός κι αν ο Φρέιτας (που, δεν ξέρω, ως τώρα μπορεί να έχει κάνει κάποια εξαιρετική εισήγηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται…) καταθέσει 4-5 αξιόλογες προτάσεις. 1,5 εκατ. ευρώ ως ετήσια αμοιβή, δεν είναι τεράστιο ποσό. Αλλά δεν είναι αμελητέο σ’ αυτή την πεισμένη αγορά...
* Βιασύνη δεν χρειάζεται. Ούτως ή άλλως, στα φιλικά με την Ιντερ, την Μίλαν και την Τζένοα θα δοκιμαστεί η «κανονική» ομάδα. Απαιτείται, όμως εγρήγορση, μεθοδικότητα και πιθανότατα οικονομική υπέρβαση. Όταν λέγαμε ότι το… πρόβλημα δεν είναι ο Κωνσταντόπουλος, αλλά ότι ο Παναθηναϊκός πήρε δάνειο λόγω προβλήματος ρευστότητας κάποιοι έμεναν «κολλημένοι» στο επιφανειακό…
* Για όσους («Ελληνάρες»), πάντως, προχωρούσαν με το «έλα μωρέ τώρα, ποια UEFA και τι είναι αυτά με τα χρέη, τι είναι αυτό το financial πώς το λένε;» η UEFA απαγόρευσε στην Μαγιόρκα να συμμετάσχει στο Europa League λόγω χρεών ύψους 100 εκατ. ευρώ! Σωστά λένε πολλοί ότι η UEFA δεν θα αγγίξει την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ, την Μάντσεστερ και την Τσέλσι που έχουν χρέη αλλά συνεχίζουν να κάνουν ακριβές μεταγραφές. Αλλά, από την άλλη, ας σκεφτούμε το εξής: ποιες μεταγραφές έκαναν εφέτος οι αγγλικές ομάδες; Γιατί ο Γκουαρντιόλα βγήκε και είπε μετά την αταλάντευτη στάση της Αρσεναλ για το κόστος της μεταγραφής του Φάμπρεγας «είναι πολύ δύσκολο να τον πάρουμε;». Και σε τελική ανάλυση, υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι η UEFA θα αγγίζει τα (ήδη… επιφυλακτικά παρά τα τεράστια έσοδά τους) «μεγάλα ψάρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου; Η Μαγιόρκα δεν ανήκει σ΄ αυτά. Ούτε κάποια από τις ελληνικές ομάδες…
* Θα μπορούσε να είχε θέσει υποψηφιότητα ο ίδιος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για την προεδρία της Σούπερ Λίγκας. Πιθανότατα θα είχε κερδίσει. Και θα είχε περάσει και το μήνυμα… Αλλά…
* Δεν ξέρω αν τελικά ο Παναθηναϊκός θα βρει προσφορές συμφέρουσες για τον Γκάμπριελ και τον Κλέιτον. Επειδή, όμως αμφότεροι έχουν θέση βασικού σε όλες τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας πλην Ολυμπιακού (σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα την διεκδικούσαν), αν μείνουν στην Παιανία θα πρέπει να τους δοθούν τα κίνητρα για να προσφέρουν όταν και όπως μπορούν στο 100%. Αυτό, ήταν, άλλωστε και το μεγαλύτερο όφελος της ομάδας από την περυσινή αλλαγή Τεν Κάτε – Νιόπλια κατά δήλωση πολλών παικτών: η σημασία που έδινε σε όλους τους παίκτες, βασικούς και μη…
* Για τον Μαρίνο ο Νιόπλιας έλεγε πριν από δύο μήνες ότι χωρούσε στην 23άδα του Μουντιάλ. Τόσο πολύ πιστεύει στο ταλέντο, το μυαλό και τον χαρακτήρα του! Για να δούμε τι θα δούμε…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ
Πεμ 22 Ιουλ 2010, 23:07 από ΠΕΤΡΟGOAL