Οποιος και να ειναι μεγαλομετοχος της ΠΑΕ θα πρεπει να καλυψει καποια εξοδα σε βαθος χρονου σχετικα με το νεο γηπεδο. Οι βάσεις της συζήτησης για το γήπεδο θα είναι η έκθεση της «Deloitte» η οποία αναφέρει ότι απαιτούνται:
-96 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου.
-16,5 εκατ. ευρώ για το υπόγειο πάρκινγκ 1.000 θέσεων.
-4 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό του γηπέδου.
-4 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.
-25,305 εκατ. ευρώ το ΦΠΑ.
Εκτός από τα παραπάνω, που το σύνολό τους αγγίζει τα 145 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις συμβάσεις που έχει κάνει έως τώρα η ΠΑΕ με τον Δήμο Αθηναίων για την διπλή ανάπλαση. Η υπόθεση του γηπέδου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στις συζητήσεις, διότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ενστάσεις σε μερικά θέματα.
Από κει και πέρα, το άλλο φλέγον ζήτημα, είναι το έλλειμμα που θα παρουσιάσει φέτος η ΠΑΕ. Με όσα στοιχεία υπάρχουν το έλλειμμα πρόκειται να φτάσει στα 25 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν υπολογίζονται έσοδα από προκρίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Η φημολογία που επικρατεί είναι πως οι Πατέρας-Βγενόπουλος θα ζητήσουν από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να καλύψει κάποιο ποσό, καθώς μετά την απομάκρυνση του Νικόλαου Πατέρα από την προεδρία της ΠΑΕ δημιουργήθηκαν τα νέα οικονομικά δεδομένα, με τα συμβόλαια των παικτών, τις μεταγραφές και τις αποδεσμεύσεις.
Τώρα, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά από την συμφωνία για τον 25% της δωρεάς του Γιάννη Βαρδινογιάννη τα δεδομένα αλλάζουν. Αρχικά η οικογένεια θα έπρεπε να βάλει 9.1 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση, ενώ τώρα το ποσό αυτό δεν αγγίζει τα 5 εκατομμύρια. Από την άλλη πλευρά, ο Νικόλαος Πατέρας και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, θα πρέπει να δώσουν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους μετόχους ισχύει ότι και πριν. Δηλάδή 800.000 ευρώ θα πρέπει να βάλουν οι Παύλος Γιαννακόπουλος, Μιχάλης Ζολώτας και η τριάδα της ΠΕΚ, ενώ ο Παναγιώτης Δάβαρης 450.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην Παιανία, το πιθανότερο είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για μια μακρόχρονη σχέση και συνεργασία με ενοίκιο από την ΠΑΕ προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Σε αντίθετη περίπτωση, αν μετά το πέρας των δύο χρόνων που δίνει δωρεάν χρήση ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι πολύ πιθανό οι Πατέρας και Βγενόπουλος να αναζητήσουν χώρο για δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου.
Από εκεί και πέρα, πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα των δανείων που θα πάρει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ήδη έχει εκταμιευτεί ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ ενώ έχει γίνει αίτηση για ένα ακόμα της τάξης των 11 εκατ. ευρώ. Αναμένεται λοιπόν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να εξηγήσεις στους υποψήφιους μεγαλομετόχους τους όρους των δανείων, το γιατί πάρθηκαν αυτά και το πώς θα τα χρησιμοποιήσει η «πράσινη» ΠΑΕ.
Σε περίπτωση λοιπόν που αναλυθούν τα παραπάνω και οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμφωνία, τότε οι Βγενόπουλος και Πατέρας μαζί με τους μετόχους που έχουν συνταχθεί με τους δύο, θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να βάλουν ένα ποσό κοντά στα 12 εκατ. ευρώ για να πάρουν το 25% των μετοχών της ΠΑΕ.
Τα υπόλοιπα χρήματα της αύξησης θα μπουν από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο. Αυτό ωστόσο που πρέπει να προσεχθεί, είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που προχωρήσει το θέμα του γηπέδου και χρειαστεί να μπει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που προόριζε να το καλύψει με δάνειο ο Παναθηναϊκός. Ένα τέτοιο ποσό δύσκολα θα δοθεί από τράπεζα αυτή την εποχή οπότε θα δοθεί ένα μικρότερο και αυτό θα καλυφθεί από την ΠΑΕ.
Σε αυτή την περίπτωση, οι Βγενόπουλος και Πατέρας θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη τους ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν. Όσο για κάποιους που απορούν για το αν… υπάρχουν χρήματα στις τσέπες των δύο μετόχων, η απάντηση είναι καταφατική και… με το παραπάνω. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Goal» η ρευστότητα των επιχειρήσεων του Ανδρέα Βγενόπουλου αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η αντίστοιχη του Νικόλα Πατέρα.
Τρι 07 Σεπ 2010, 11:50 από ????????