Συνέντευξη στην Αννα Σαλαπάτα
- Θυμάστε τις πρώτες σκέψεις σας μετά το διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό;
Πάντα σκέφτομαι το ίδιο. Ότι τελείωσε ένα κομμάτι από τη ζωή μου και την ιστορία της καριέρας μου. Φυσικά ήμουν πολύ απογοητευμένος που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την καλή δουλειά που ξεκινήσαμε.
- Η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού θεωρεί ότι η αλλαγή προπονητή ωφέλησε την ομάδα . Το αμφισβητείτε;
Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Νιόπλιας είναι καλύτερος προπονητής από μένα; Με την εμπειρία που έχει εκείνος και με αυτή που έχω εγώ; Είναι εύκολο να είσαι ένας ευχάριστος προπονητής. Ποιό είναι το extra του; Και δεν τον κατηγορώ, πιθανότατα είναι ένας φανταστικός τύπος και καλός προπονητής. Φέτος όμως οδήγησε το δικό μου πλοίο. Εργάστηκε με την πιο γυμνασμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Δεν χρειάστηκε να βελτιώσει τους παίκτες, ήταν έτοιμοι και δεν είχε τραυματίες. Δεν έχω τίποτα εναντίον του Νιόπλια. Νομίζω ότι είναι μια χαρά τύπος, αλλά και το πιόνι στο σκάκι των άλλων.
- Δέχεστε ότι πιέζατε πολύ τους Έλληνες ποδοσφαιριστές;
Όχι βέβαια. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν διαθέτουν νοοτροπία υψηλού επιπέδου και η εργασιακή τους αφοσίωση δεν είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία, πολλές ομάδες παίζουν με περιορισμένο αριθμό Ελλήνων παικτών. Ακόμη και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τους περισσότερους Έλληνες. Προσπάθησα πολύ να αλλάξω την ιδιοσυγκρασία τους σε αυτόν τον τομέα. O Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που μαζί μου προπονήθηκε περισσότερο, προσπάθησα πολύ σκληρά. Απέδειξα ότι είμαι επιτυχημένος γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν η μόνη ομάδα χωρίς τραυματισμούς και με καλή φυσική κατάσταση. Θεωρείτε ότι αυτό είναι σύμπτωση;
- Ετσι όπως το περιγράφετε δεν μοιάζει με σύμπτωση...
Τότε πώς κρίνετε ότι πίεζα τους Έλληνες παίκτες; Ναι, τους πίεζα να δουλέψουν περισσότερο!
- Μήπως δεν ένιωθαν ασφαλείς μαζί σας, αισθάνονταν ότι δεν τους εμπιστεύεστε;
Μπορείτε να μιλήσετε με πολλούς παίκτες για μένα. Πείτε μου πόσα γκολ έβαλε ο Κατσουράνης από τη μέρα που έφυγα; Να σας θυμίσω πόσα έβαλε μαζί μου; Οκτώ. Ο Νίνης; Ποιος τον καθιέρωσε; Εγώ ήμουν αυτός που είπε ότι είναι μεγάλο ταλέντο και πρέπει να παίζει. Όμως είναι ακόμη νέος και όχι σταθερός. Όποτε ήταν καλός, έπαιζε. Υπήρχαν όμως και μέρες που δεν ήταν. Δεν τους εμπιστευόμουν; Όταν ψάχνεις μια δικαιολογία, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κατηγορήσεις κάποιον που έφυγε. Είναι η εύκολη λύση. Αν μου βρείτε μια αλλαγή, τι άλλαξε από τη μέρα που έφυγα, εγώ θα είμαι ευτυχής. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το θέμα δεν είναι να είσαι ευχάριστος ή ωραίος. Ο σκελετός της Εθνικής Ελλάδος είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό δεν σας λέει κάτι; Σε δύσκολα παιχνίδια τρέχουν, παλεύουν. Και δεν λέω ότι οι άλλες ομάδες δεν έχουν καλούς παίκτες, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν οι πιο προπονημένοι. Από τη δουλειά που κάναμε. Γιατί ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια στο δρόμο; Επειδή τα έκανα όλα λάθος;
- Μετά από τόσον καιρό έχετε καταλήξει ποιό ήταν το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στον Παναθηναϊκό;
Για ένα πράγμα έχω μετανιώσει μόνο. Υπήρξε ένας παίκτης, που για τη συμπεριφορά μου απέναντί του αισθάνομαι άσχημα. Είναι ο Γκούμας. Με την καριέρα που είχε, δεν έπρεπε να τελειώσει με αυτό τον τρόπο. Μου είπαν ότι του έκαναν δύο χρόνια συμβόλαιο ως επιβράβευση της προσφοράς του στο σύλλογο. Ο Γκούμας ήταν στο τέλος της καριέρας του και ήδη, ένα χρόνο πριν πάω εγώ, δεν έπαιζε. Μου είπαν για το συμβόλαιο πως το έκαναν σαν μπόνους για την αφοσίωσή του, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Μου είπαν ψέματα. Ο Γκούμας ήθελε να παίξει και τον ενοχλούσε που δεν έπαιζε. Πήγα στους υπεύθυνους του κλαμπ και τους είπα ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί. Η συμπεριφορά του Γκούμα είχε αλλάξει εξαιτίας της ενόχλησής του. Δεν ήταν ο ίδιος στα αποδυτήρια και στο γήπεδο, κάτι που μπορώ να καταλάβω. Τους είπα λοιπόν να είναι ειλικρινείς μαζί του και να του εξηγήσουν την κατάσταση. Κανένας δεν είχε τη μαγκιά να του το πει, οπότε ποιός έπρεπε να το κάνει; Εγώ έγινα ο κακός. Κανένας δεν είχε τα κότσια να πει στον Γκούμα ότι οι μέρες που θα έπαιζε για τον Παναθηναϊκό είχαν τελειώσει. Πρόσφερα στον Γκούμα έναν άλλο ρόλο.
- Τι ρόλο;
Του είπα να παρακολουθεί με προσοχή την προπόνηση, να επικεντρώσει εκεί, διότι μπορεί να είναι ένας από τους επόμενους προπονητές του Παναθηναϊκού. Του είπα ότι είναι παιδί αυτής της ομάδας και ότι δεν θα τον χρησιμοποιούσα σε μεγάλους αγώνες, ίσως σε φιλικά και μικρούς αγώνες.
- Ποιά ήταν η αντίδρασή του;
Αρνητική, διότι δεν είχε αποδεχθεί ότι οι μέρες του ως παίκτης είχαν τελειώσει. Διότι δεν βρήκα μία καλύτερη λύση για αυτόν, ώστε να έχει ένα καλύτερο φινάλε στον Παναθηναϊκό. Και να ξέρετε, επειδή και άλλοι παίκτες πλησιάζουν στο τέλος της καριέρας τους, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν πάλι ανάλογες καταστάσεις.
- Η τακτική του rotation που συχνά επιλέγατε προκαλούσε τριβές με τους ποδοσφαιριστές που έμεναν έξω; Για παράδειγμα, πριν από το τελευταίο σας παιχνίδι, με τον Ατρόμητο, διέρρευσε στον Τύπο η απόφασή σας να μην παίξει ο Κατσουράνης. Ήταν κάτι που ενόχλησε τον παίκτη, δημιουργήθηκε θέμα και αναγκαστήκατε να τον βάλετε τελικά.
Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι πρόβλημα του Κατσουράνη. Το θέμα, όμως, είναι πώς διέρρευσε αυτό. Ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης είναι πολύ καλοί παίκτες με διεθνή εμπειρία, έχουν πάει έξω και ως επαγγελματίες θα έπρεπε να ξέρουν ότι αν δεν είσαι καλός δεν θα παίξεις. Σας είπα, είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύω με τους αριθμούς. Παίζει όποιος πάει καλά. Εκείνη την περίοδο ο Κατσουράνης δεν ήταν καλός. Το ίδιο έκανα με τον Ζιλμπέρτο, με τον Σισέ. Ποτέ δεν δυσανασχέτησαν αυτοί.
- Ναι, αλλά δεν είναι υποχρέωση του προπονητή να διαχειρίζεται έναν παίκτη που είναι ντεφορμέ και να τον στηρίζει;
Ο προπονητής είναι πάνω από τους παίκτες. Δεν πάει με τα νερά τους, αν αυτό εννοείτε. Παίζει όποιος πάει καλά. Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι λάθος πάνω σε αυτό.
- Μήπως απλά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν ιδιαίτερη ψυχολογία και απαιτείται ένας άλλος τρόπος διαχείρισης;
Αν δηλαδή ο παίκτης δεν θέλει να βγει από το παιχνίδι, θα πρέπει να είμαι... ευέλικτος; Αυτό μου λέτε; Και αν χάναμε το παιχνίδι τι θα γινόταν; Τότε όλοι θα με κατηγορούσαν ότι δεν είμαι καλός προπονητής γιατί δεν αλλάζω τον παίκτη. Θα ήμουν ο πρώτος στον οποίο θα ασκούσαν κριτική.
- Kι αν κάποιος δεν ήθελε να βγει; Ο Καραγκούνης, ας πούμε, που ούτε από κούραση καταλαβαίνει ούτε από τίποτα.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι ο παίκτης αποφασίζει πόσο θα παίξει. Και ο παίκτης δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός. Οι Έλληνες παίκτες, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, δείχνουν κάποιον άλλον για το λάθος αντί για τους ίδιους. Και όταν δείχνεις κάποιον με το δάχτυλο, τα άλλα τρία δάχτυλα του χεριού δείχνουν εσένα. Αν ο προπονητής αφήσει τον έλεγχο σε ένα - δύο παίκτες, θα χάσει την αξιοπιστία του και στην υπόλοιπη ομάδα. Και ο Καραγκούνης, μιας και τον αναφέρατε, είναι από τους παίκτες που σύντομα θα πρέπει να αποδεχτεί και αυτός με τη σειρά του ότι είναι στο τελείωμα της καριέρας του. Πως θα το διαχειριστεί αυτό ο προπονητής τότε; Δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα.
- Εσείς πως θα αντιδρούσατε αν ένας παίκτης δεν συμμορφωνόταν με τις εντολές σας στον αγώνα ή δυσανασχετούσε;
Θα τον έβγαζα έξω όπως και να 'χει. Διότι πριν τον βγάλω θα έχω σκεφτεί καλά γιατί το κάνω και δεν θα έχω καμία αμφιβολία . Αν δω ότι σε αυτή τη θέση θέλω έναν άλλο παίκτη προκειμένου να κερδίσω τον αγώνα, θα το κάνω. Αλλιώς χάνω την αξιοπιστία μου ως προπονητής.
- Ειπώθηκε πάντως ότι χάσατε τον έλεγχο στα αποδυτήρια.
Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια ήταν πολύ καλή όσο ήμουν στον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχαν διενέξεις, τίποτα. Όταν έφυγα έμαθα, γιατί μιλάω ακόμη με αρκετούς παίκτες, ότι υπήρξαν αρκετές διενέξεις. Ποιός είναι, λοιπόν, σωστός και ποιός λάθος;
- Ποιά ήταν η πιο έντονη διαφωνία που είχατε με παίκτη του Παναθηναϊκού;
Είχα μια έντονη διαφωνία με τον Νίκο Σπυρόπουλο, πολύ άσχημη ιστορία. Φυσιολογικά αυτός ο παίκτης δεν θα έπαιζε για μένα πια. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν. Είπε κάποια άσχημα πράγματα, στα ελληνικά φυσικά, μπροστά μου και αργότερα μου ζήτησε συγνώμη. Είπα ότι αυτό που έκανε δεν το δέχομαι, όμως όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία και εκεί τελείωσε για μένα. Το συναίσθημα είναι μέρος του ποδοσφαίρου και τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Ήρθα σαν κύριος στην ομάδα και έφυγα σαν κύριος. Ποτέ δεν μίλησα.
- Μετά την απώλεια του Μέλμπεργκ, το προηγούμενο καλοκαίρι, δημοσιεύτηκε δήλωσή σας ότι αυτός ο παίκτης δεν χρειαζόταν στον Παναθηναϊκό. Το πιστεύατε πραγματικά;
Γι' αυτό έχασε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, επειδή ήταν τόσο καλός ο Μέλμπεργκ; Καλός παίκτης και το έχω πει. Αλλά είναι 32 ετών και, από την άλλη, όταν απομακρύνεις έναν παίκτη στην ηλικία των 33 -τον Γκούμα- για να φρεσκάρεις την ομάδα με νέους παίκτες, δεν φέρνεις τον Μέλμπεργκ. Είναι δίκαιο αυτό; Φέραμε το Μπίαρσμιρ που είναι 21 ετών και έπαιζε πολύ καλά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θέλαμε να κάνουμε μια ομάδα με νεότερους παίκτες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Μπίαρσμιρ είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά και πολύ νέος. Επιπλέον, κόστισε μόνο 500.000. ευρώ Ο Μπίαρσμιρ είναι ένας πολύ καλός αμυντικός για τον Παναθηναϊκό και μια μέρα θα με ευγνωμονούν που τον έφερα. Όπως για πολλά βγήκα σωστός, έτσι προβλέπω και γι’ αυτόν τον παίκτη.
- Και ο Ενχελααρ, την απόκτηση του οποίου -με την ίδια δήλωση- είχατε αναγγείλει, γιατί δεν ήρθε τελικά;
Ήμουν σε διακοπές όταν με κάλεσαν για να πάρουμε τον Ενχελααρ. Μίλησα με τον παίκτη και τον ατζέντη του. Δεν ήταν χαρούμενος στην ομάδα του και ήθελε να παίξει μαζί μου. Τον ζητούσαν και άλλες ομάδες, ώσπου μου τηλεφώνησαν να μου πουν συγχαρητήρια για την απόκτησή του. Είχε, λέει, συμφωνήσει με τους όρους μας και υπέγραψε τα χαρτιά. Με καλεί στη συνέχεια ό ίδιος για να μου πει πως ό,τι γράφτηκε δεν ήταν αλήθεια. Δεν είχε πει το ναι ακόμα. Είχε δεχτεί μία οικονομική προσφορά, αλλά δεν είχε πάρει την απόφασή του. Πήρα τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο τον Πατέρα, όπου έγινε πανικός. Διότι επρόκειτο να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο όνομα. Έκανα ό,τι μπορούσα.
- Υπήρξαν παίκτες που δεν ήταν δική σας επιλογή;
Δεν πάει έτσι. Αν ο παίκτης πάει καλά είναι επιλογή μου και, αν όχι, δεν είναι; Νομίζω ότι ο προπονητής έχει ευθύνη για όλους τους παίκτες, καλούς και κακούς. Έτσι σκέφτομαι εγώ. Δυστυχώς δεν σκέφτονται όλοι έτσι.
- Προφανώς. Γι' αυτό χάσατε τη θέση σας στον Παναθηναϊκό...
Δε με νοιάζει. Είμαι αυτός που είμαι. Και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και θα ευχόμουν όλοι να αναλάμβαναν τις ευθύνες για τις πράξεις τους.
- Μα δεν μπορεί να μην κάνατε κανένα λάθος.
Το μόνο μου λάθος στον Παναθηναϊκό ήταν ότι ήμουν ευθύς, έτσι είμαι πάντα. Ισως και ότι εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους κάποιες φορές.
- Εκπλαγήκατε πράγματι με την απομάκρυνσή σας; Δεν περιμένατε να συμβεί;
Φυσικά και έμεινα έκπληκτος, δεν το περίμενα. Ίσως να το περίμενα μετά τον Ολυμπιακό, αλλά μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο με τίποτα. Ο Αντωνίου, δέκα μέρες πριν, κάλεσε κάποιους Ελληνες παίκτες σε συνάντηση. Εκείνος το οργάνωσε χωρίς να το γνωρίζω, πίσω από την πλάτη μου. Ηταν ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Τζόρβας, ο Σπυρόπουλος και ο Βύντρα. Τους είδα και τον ρώτησα τι ήταν όλο αυτό. Μου είπε ότι δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο, ότι αφορούσε τα πριμ και τέτοια. Κοιτάζοντας πίσω, θεωρώ ότι αυτό ήταν το πρώτο σημάδι για την αποχώρησή μου. Κάποιος προσπαθούσε να αναλάβει την εξουσία μου. Ο μόνος άνθρωπος που δεν θα ήθελα να του μιλήσω ξανά είναι ο Αντωνίου. Δεν θα του μιλήσω ποτέ! Και νομίζω ότι είναι ο μόνος χωρίς καθαρή συνείδηση.
- Κάποτε τον υπερασπιστήκατε, όμως.
Ναι, έτσι είναι. Οταν κινδύνευε η θέση του εγώ του στάθηκα γιατί ήταν εκείνος που με έφερε στον Παναθηναϊκό και ήμασταν team, διαμορφώσαμε μια ομάδα μαζί. Μετά προέκυψαν κάποια αρνητικά πράγματα από τη μεριά του. Είναι ο μόνος στον Παναθηναϊκό για τον οποίο έχω αρνητικά συναισθήματα.
- Για ποιο λόγο, νομίζετε, άλλαξε η συμπεριφορά του Αντωνίου απέναντί σας;
Διότι απλά δεν ήταν ικανός για τη δουλειά που έκανε. Ήταν ανεπαρκής και βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. Ξόδευε πολλά λεφτά υπογράφοντας για παίκτες που δεν ήταν επιτυχείς επιλογές. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση.
- Θα θέλατε να μας πείτε ονόματα παικτών που δεν έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να αποκτηθούν;
Λέω μόνο ότι ο Αντωνίου υπέγραφε συμβόλαια με παίκτες που δεν αποδεικνύονταν τόσο ικανοί όσο αναμένονταν. Λόγω της μεγάλης πίεσης που δεχόταν, επιζητούσε διεξόδους. Ίσως για να σωθεί ο ίδιος έπρεπε να κατηγορήσει εμένα. Δεν θα ήταν σωστό για τους παίκτες να αναφέρω τα ονόματά τους.
Παρ 28 Μάης 2010, 23:22 από abaddon