ΠΕΝΤΕ ΓΝΩΣΤΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ» ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΕΝ ΚΑΤΕ-ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. «ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΥ… ΕΚΟΒΑ ΤΟ ΛΑΙΜΟ!».- Την άποψή τους για το περιστατικό που συνέβη χθες στην Παιανία, μεταξύ των Χενκ Τεν Κάτε και Νίκου Σπυρόπουλου, κατέθεσαν στον sportdog οι Σπύρος Λιβαθηνός, Βασίλης Κωνσταντίνου, Γιόζεφ Βάντσικ, Φραγκίσκος Σούρπης και Νίκος Κουρμπανάς. Οι παλαίμαχοι άσοι συμφωνούν ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν στις ομάδες γενικότερα, αν και η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει στη χθεσινή προπόνηση.
Ο Πολωνός τερματοφύλακας, μάλιστα, καλεί τη διοίκηση να πάρει τα μέτρα της, με τον Κουρμπανά να παροτρύνει τους πρωταγωνιστές να μην το κρατήσουν… μανιάτικο, αφού πάνω από όλα μπαίνει το καλό της ομάδας.
Σ. Λιβαθηνός: Δεν έχει κανένας από τους δύο δικαιολογία
«Στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα στην Παιανία, μεταξύ των Τεν Κάτε και Σπυρόπουλου, θεωρώ ότι και οι δύο έχουν άδικο. Γενικά, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στις ομάδες. Οι εκφράσεις που διαβάσαμε στον Τύπο σήμερα, όμως, είναι απαράδεκτες! Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δεν γίνεται να μιλήσει έτσι κανείς τους. Ειδικά ο Σπυρόπουλος, αν και ο Τεν Κάτε είναι αυτός που υποχρεούται να κρατάει τις ισορροπίες. Απαγορεύεται να ξεφεύγει. Όταν ο προπονητής απευθύνεται έτσι στους παίκτες του, νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι τι συμβαίνει στην Παιανία. Γιατί τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά σε ομάδες, θυμάμαι και εγώ από τη δική μου εποχή κάποια αντίστοιχα, όχι όμως με τέτοιες σκληρές εκφράσεις».
Β. Κωνσταντίνου: Είναι συλλογική η ευθύνη της πειθαρχίας
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε, παρόλα αυτά για να αντιδράσει έτσι ο Σπυρόπουλος σίγουρα κάτι τον ενόχλησε. Ειδικά αυτός που είναι παιδί χαμηλών τόνων. Η συμπεριφορά του Τεν Κάτε, γενικότερα, πρέπει να είναι πιο κόσμια. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ του προπονητή και των παικτών και για αυτό, φυσικά, έχουν ευθύνη όλοι, όχι μόνο ο Ολλανδός. Είναι συλλογική η ευθύνη της πειθαρχίας στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Πάλι, όμως, τονίζω ότι ο Σπυρόπουλος επιβαλλόταν να κρατηθεί και, από τη στιγμή που ένιωσε θιγμένος, να ζητήσει ακρόαση από τον τεχνικό διευθυντή ή τη διοίκηση. Δεν γίνεται ένας επαγγελματίας να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Θυμάμαι ένα παρόμοιο περιστατικό με τον Δομάζο και τον Γκόρσκι, όταν αγωνιζόμουν εγώ. Ο προπονητής δεν είχε ξεκινήσει τον Δομάζο στο ματς εναντίον της Μπριζ, στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε πρόβλημα που επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα».
Γ. Βάντσικ: Νόμιζαν ότι και οι δύο είχαν δίκιο
«Πιστεύω ότι για να ξεφύγει έτσι η κατάσταση, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τον Τύπο, πρέπει οι Τεν Κάτε και Σπυρόπολους να έκαναν το ίδιο λάθος: νόμιζαν ότι και οι δύο είχαν δίκιο! Σίγουρα χρειάζεται σεβασμός στον προπονητή, από οποιονδήποτε παίκτη. Δεν ξέρω, νομίζω ότι η διοίκηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να επιβάλει και στις δύο πλευρές (σ.σ. τεχνικό τιμ και παίκτες) την αρμονική συνεργασία. Γενικά, πάντως, αυτά είναι περιστατικά που συμβαίνουν σε μια ομάδα, ειδικά όταν υπάρχει ένταση. Ακόμα και με αντιπάλους βλέπουμε ότι υπάρχουν διενέξεις στα ματς, μετά το τέλος τους όμως φεύγουν αγκαλιασμένοι από τον αγωνιστικό χώρο».
Φ. Σούρπης: Έχει δίκιο ο Σπυρόπουλος
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, αν όσα γράφτηκαν στον Τύπο είναι αλήθεια, έχει δίκιο ο Νίκος Σπυρόπουλος. Ήταν λάθος η αντίδραση του Τεν Κάτε, όχι από την άποψη της παρατήρησης, αλλά του χυδαίου τρόπου έκφρασης. Δεν έπρεπε να μιλήσει έτσι, ο παίκτης έχει ψυχολογία και σε αυτόν τον τομέα ο Ολλανδός δεν είναι καλός. Αν ήμουν στη θέση του Σπυρόπουλου και μου μιλούσε έτσι, θα… του έκοβα τον λαιμό, θα τρελαινόμουν! Με ποιο δικαίωμα, δηλαδή, μίλησε με αυτά τα λόγια στον ποδοσφαιριστή του;
Ειδικά από τη στιγμή που τα αποτελέσματά του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δεν του “επιτρέπουν” να συμπεριφέρεται έτσι. Δεν είναι δηλαδή στο απυρόβλητο (αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι), επειδή έχουμε μείνει ικανοποιημένοι από όσα έχει καταφέρει. Κάθε άλλο θα έλεγα. Κι εγώ, για παράδειγμα, με τον μεγάλο Πούσκας είχα συνεχείς διαφωνίες, τα βράδια όμως τρώγαμε μαζί στις ταβέρνες! Έχει σημασία ακόμα και ο τρόπος που διαφωνείς».
Ν. Κουρμπανάς: Είναι δυνατόν να μην υπάρξουν διαφωνίες;
«Σε κάθε ομάδα είναι φυσιολογικά κάποια επεισόδια, ειδικά όταν υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα. Είναι συνηθισμένα περιστατικά, για αυτό θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι να μη συνεχιστεί. Να μην το κρατήσουν μανιάτικο, όπως λένε, Τεν Κάτε και Σπυρόπουλος και αυτό βγει εις βάρος της ομάδας. Η αλήθεια είναι ότι και από τις δύο πλευρές χρειάζεται σεβασμός. Το λάθος του Τεν Κάτε, άλλωστε, είναι ο χρόνος που διαλέγει να κάνει τις παρατηρήσεις του. Δεν είναι σωστό να κάνει εν θερμώ σχόλια και ο Ολλανδός δείχνει βιαστικός σε αυτόν τον τομέα.
Γενικά, πάντως, αυτά πάντα συμβαίνουν και ξεπερνιούνται. Μια ομάδα είναι σαν μια οικογένεια 30-40 ατόμων. Είναι δυνατόν να μην υπάρξουν διαφωνίες, ακόμα και έντονες; Το ζήτημα είναι ότι και σε άλλες ομάδες δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα, μόνο στον Παναθηναϊκό όμως δίνεται τόση δημοσιότητα και έκταση».
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009, 17:19
Γράφει: Γιώργος Κτενάς
sportdog.gr